Fidelix draadloze sensoren

Fidelix draadloze sensoren maken bestaande gebouwen slimmer

Stijgende energieprijzen en groene initiatieven hebben het bewustzijn over de energieprestaties van gebouwen vergroot. De Europese “Energy Performance of Building Directive” benadrukt ook het belang van gebouwautomatisering en slimme gebouwtechnologieën en adviseert de lidstaten om de installatie van zogenaamde Building Automation Control Systems (“BACS”) te bevorderen en te ondersteunen.

De uitdaging van vandaag

De Finse specialist in gebouwautomatisering Fidelix is al meer dan 20 jaar een toonaangevende specialist in slimme gebouwautomatisering in Scandinavië. Ongeveer 30.000 gebouwen in Noord-Europa zijn uitgerust met Fidelix-technologie . Het bedrijf benadrukt dat de grootste uitdaging bij het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen niet gerelateerd is aan nieuw te bouwen kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen en andere landgoederen. De grote uitdaging van vandaag is het verbeteren van de energieprestaties van bestaande gebouwen. Azeem Mohammed, exportmanager bij Fidelix legt uit: “Er zijn duizenden en duizenden gebouwen die meer dan twee decennia geleden zijn ontworpen en gebouwd, in tijden waarin energie-efficiëntie-initiatieven en slimme gebouwtechnologie niet zo gebruikelijk waren als vandaag. Fidelix streeft ernaar om de eigenaren en exploitanten van deze faciliteiten te helpen bij het verlengen van de levensduur van deze gebouwen en het verbeteren van de energieprestaties, terwijl een productieve en aangename omgeving wordt gewaarborgd voor de mensen die in deze gebouwen werken en wonen”.

Cyclus in vier stappen

Om eigenaren en exploitanten van bestaande kantoorgebouwen, scholen, universiteiten, ziekenhuizen, woonwijken en andere gebouwen te helpen hun energieprestaties te verbeteren en tegelijkertijd een gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving te garanderen, adviseert Fidelix een  integrale aanpak bestaande uit een cyclus van vier stappen:

  1. Implementeer sensoren om de omstandigheden te begrijpen
  2. Analyseer de gegevens en definieer de doelstellingen van het gebouw
  3. Implementeer gebouwautomatiseringssysteem
  4. Bewaak de prestaties van het gebouw en de geïnstalleerde apparatuur

“Het is vooral belangrijk voor eigenaren van bestaande gebouwen om te begrijpen dat er technologie beschikbaar is die eenvoudig en als onderdeel van een stapsgewijze benadering van gezond verstand kan worden geïnstalleerd. Het meten van variabelen zoals temperatuur, vochtigheid, CO2- en VOC-niveaus in het hele gebouw vereist echt geen aanzienlijke investering. En zodra gegevens beschikbaar zijn, is het veel gemakkelijker  om te  beslissen of het zinvol is om aanvullende maatregelen te nemen en een gebouwbeheerssysteem te installeren. Een systeem dat modulair en flexibel kan worden geïnstalleerd”, zegt Maarten Mijwaart.

Draadloze sensoren op batterijen

De meeste bestaande gebouwen zijn uitgerust met HVAC- en IT-technologie die gebruikelijk was op het moment dat het gebouw ontstond. Het implementeren van extra stroom- of netwerkbekabeling om  de werking van detectieapparaten in elke relevante ruimte te ondersteunen, kan tijdrovend en kostbaar zijn. In veel gebouwen is het bijna onmogelijk om dat soort werkzaamheden uit te voeren vanwege het operationele gebruik of de monumentale staat van het gebouw.

Het Fidelix-portfolio bevat een perfecte oplossing om met  bovengenoemde situaties om te gaan: draadloze sensoren op batterijen die gegevens kunnen verzamelen met betrekking tot temperatuur, vochtigheid, CO2, VOC en aanwezigheid van mensen. De sensoren verzamelen elke minuut gegevens en sturen hun gegevens naar een basisstation met behulp van het Wireless Mbus-protocol. Het basisstation is aangesloten op een krachtige Fidelix controller die  in staat is om de data te publiceren in de Fidelix Webvision SCADA software.

“Het installeren van draadloze sensoren is een slimme oplossing om controle te krijgen over de energieprestaties van elk bestaand gebouw. En door ervoor te zorgen dat de data beschikbaar is in het BACS van Fidelix, ben je ook meteen voorbereid om actuatoren in een later stadium te implementeren”, legt Maarten Mijwaart uit.

Voorbeeld: Business Center In Oost-Nederland

Een recente installatie van de Fidelix sensoren en controllers is te vinden  in Losser, een dorp in het oosten van Nederland. In samenwerking met de eigenaren van het landgoed, een zakencentrum  dat kantoorruimte biedt aan meerdere huurders, meestal kleine ondernemingen,  heeft Fidelix meerdere sensoren in elke eenheid geïnstalleerd. Door de sensoren te installeren, kan elke huurder worden voorzien van actuele en historische gegevens met betrekking tot temperatuur, vochtigheid, CO2- en VOC-niveaus. Ook passieve infraroodsensoren zijn geïnstalleerd om de bezetting van de units te monitoren. Gegevens kunnen worden gecorreleerd met het energieverbruik in elke eenheid. De gegevens helpen de eigenaren van de faciliteit bij het berekenen van de ROI van investeringen  in HVAC-installaties in het gebouw. Zowel de eigenaren als de huurders weten nu precies wat  de werkelijke status is van de arbeidsomstandigheden, het energieverbruik en de bijbehorende kosten. Het geeft eigenaren en exploitanten van gebouwen meer efficiënte controle over het klimaat in hun gebouwen.

Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , , , , , .