Verborgen trends in beveiliging

Verborgen trends in beveiligingstechniek

Talloze rapporten, whitepapers en artikelen zijn verschenen over trends en ontwikkelingen in beveiligingstechnologie. En de laatste jaren zijn het vaak dezelfde onderwerpen die dan aan bod komen: Security as a Service, cloud computing, mobile access, oprukkende AI, globalisering, convergentie van fysieke en logische beveiliging, etc. Stuk voor stuk interessante onderwerpen en absoluut relevant om de verandering van de beveiligingsbranche te doorzien. Op basis van gesprekken met klanten en relaties, lijken er zich ook een aantal trends te voltrekken die minder voor-de-hand-liggend zijn, maar wel zeer interessant

Outdoor zone monitoring

Steeds meer bedrijven lijken zich toe te leggen op surveillance van het buitengebied. Uiteraard bestaan er al veel perimeter security oplossingen en zeker worden er al veel camera’s buiten gebouwen geplaatst, maar meer dan voorheen lijkt de branche te beseffen dat er meer voor nodig is om effectief assets te beschermen die zich buiten het gebouw bevinden of om beter zicht te hebben wat zich buiten gebouwen voltrekt. Of het nu gaat om zonneparken, parkeerterreinen van autodealers, importeurs of verhuurbedrijven, bouwterreinen, militaire sites, stedelijke gebieden, industriële sites of andere grote buitenterreinen: Er is een besef ontstaan dat er meer technische hulpmiddelen welkom zijn om camera’s en andere apparaten (zoals sensoren) in het buitengebied beter te ontsluiten en te verbinden met de beveiligingsinfrastructuur, inclusief meldkamers. Daarbij worden oplossingen geboden die actief AI inzetten op diverse locaties om valse alarmen te voorkomen en het dagelijks beheer te vergemakkelijken. Ook wordt techniek ingezet die beter zich biedt op wat er in de betreffende zone gebeurt. En daarbij zijn zowel vaste als tijdelijke (mobiele) opstellingen mogelijk. En wordt er onraad gesignaleerd, dan worden soms al robots of drones ingezet om poolshoogte te nemen.

Semi private security clouds

Er is al jaren onmiskenbaar een trend gaande waarin bedrijven oprukken die gespecialiseerd zijn in cloud-gebaseerde oplossingen, vooral voor videobewaking en toegangscontrole. Ongetwijfeld een trend die zal doorzetten en uiteindelijk alle categorieën van beveilingssystemen zal raken. Een bijkomende trend daarbij lijkt dat veel organisaties ervoor kiezen om een private cloud te gebruiken voor het ontsluiten van hun beveiligingssystemen, waarbij ontsluiting betekent dat zowel het beheer als gebruik van de systemen remote mogelijk is, waardoor zowel de voordelen van cloud based security (o.a. eenvoudiger deployment, eenvoudiger installeren over meerdere gebouwen, eenvoudiger updaten, eenvoudiger integratie andere systemen, decentraal beheer) als de voordelen van traditionele on-premise installaties (meer control, eenvoudiger beveiliging) in bereik komen. En een aantal aanbieders signaleert die trend en biedt al enige tijd actief oplossingen aan voor semi private clouds: Een eigen cloud-omgeving, maar dan wel gestandaardiseerd voor beveiliging en niet toegankelijk voor derden, waarbij devices in het veld eenvoudig en veilig ontsloten worden en worden aangesloten op klantspecifieke installaties van systemen voor videobeheer, alarmafhandeling, toegangscontrole of volledig security management.

Privacybestendige biometrie

Biometrie en privacy leken jarenlang elkaar uitsluitende concepten. Om biometrische identificatie of authenticatie op grotere schaal mogelijk te maken, moesten biologische templates lokaal of centraal worden opgeslagen. Het baarde privacy officers en gebruikers soms zorgen: Iets van jou persoonlijk, opgeslagen ergens in een database en vanaf daar over het netwerk gedeeld met allerlei apparaten. De nieuwste trend lijkt de opkomst van mogelijkheden om je biologische template in eigen beheer te houden en alleen in te zetten voor authenticatie van de identiteit op locaties waar dat beveiliging-technisch gewenst is. Suprema biedt voor haar Suprema BioStation 3 bijvoorbeeld de mogelijkheid van “Template on Mobile”, waarbij de biometrische template van het gezicht alleen op de smartphone van de gebruiker wordt opgeslagen en alleen wordt gebruikt met goedkeuring van de gebruiker op het moment dat het nodig is. Een interessante ontwikkeling en ook weer een voorbeeld van de groeiende volwassenheid van de industrie.

Gebouwbeheer: Convergentie van beveiliging en automatisering

Decennia wordt er al gesproken over slimme gebouwen, waarbij systemen voor beveiliging, facilitaire systemen, audiovisuele systemen en systemen voor (energiebewust) klimaatbeheer actief zouden samenwerken om voor de gebruikers van het gebouw een veilige en comfortabele omgeving te creëren, waarbij woon- en werkervaring geoptimaliseerd worden zonder verkwisting van resources. De praktijk lijkt echter weerbarstig. Klimaatbeheer en beveiliging zijn professies op zich. Hetgeen te zien is in de organisaties van installatiebedrijven die vaak separate teams hebben voor meet- en regeltechniek en beveiligingstechniek. Oprukkende open standaarden, groeiende openheid van systemen en een meer realistische grondhouding bij afnemers en aanbieders lijken echter een goede basis om dan nu toch te komen tot meer convergentie van systemen voor beveiliging en automatisering.

Drukte en krapte in personeel remt innovatie

Veel installateurs en integrators beschikken over een volle orderportefeuille. En daarnaast kampen veel bedrijven met personeelsgebrek. Gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden. In een dergelijke omgeving is er geen natuurlijke aanleiding om het portfolio uit te breiden of aan te passen en nieuwe innovatieve concepten te introduceren. De technische mogelijkheden zijn er wel, maar testen, opleiding, voorbereiding en introductie zijn tijdsintensieve bezigheden. Innovatie lijkt daardoor in de praktijk geremd te worden. Het kan zomaar dat bij veranderende marktomstandigheden dan de innovatie enorm lijkt te versnellen.

Wilt u eens gesprek over deze ontwikkelingen of over beveiliging en gebouwautomatisering in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op.

Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , , , , .