Suprema & Explicate Mobile Access

De voordelen van Suprema Mobile Access

Wat is Mobile Access?

Mobile Access is een technologische oplossing waarmee gebruikers hun mobiele apparaten, zoals smartphones of tablets, kunnen gebruiken als digitale sleutels om toegang te krijgen tot gebouwen, kamers, of zelfs netwerken en diensten. Deze methode maakt gebruik van verschillende draadloze communicatietechnologieën, waaronder Bluetooth Low Energy (BLE) en Near Field Communication (NFC), om een veilige en geautoriseerde toegang te bieden.

In plaats van traditionele fysieke middelen zoals sleutels of toegangspassen, stelt Mobile Access gebruikers in staat om hun identiteit te verifiëren en toegangsrechten te beheren via een app op hun mobiele apparaat. Deze app bevat één of meer virtuele toegangspassen. Dit systeem biedt een aantal voordelen, waaronder verbeterde beveiliging door middel van encryptie en de mogelijkheid om toegangsrechten op afstand te beheren, te verlenen of in te trekken, wat bijdraagt aan zowel gemak als operationele efficiëntie.

Mobile Access systemen worden breed ingezet in diverse omgevingen, waaronder kantoorgebouwen, wooncomplexen, hotels, en zelfs sommige openbare ruimtes, om een meer geïntegreerde, veilige en gebruiksvriendelijke toegangscontroleoplossing te bieden. Door de toenemende integratie van technologie in het dagelijks leven en de alomtegenwoordigheid van smartphones, winnen deze systemen snel aan populariteit als een moderne benadering van persoonlijke en professionele beveiliging.

Wat is BLE?

Bluetooth Low Energy (BLE) is een draadloze communicatietechnologie die ontworpen is om kleine hoeveelheden gegevens over korte afstanden te verzenden met een aanzienlijk lager stroomverbruik dan traditionele Bluetooth-technologie. BLE is een belangrijk onderdeel van het Bluetooth 4.0-protocol, geïntroduceerd om te voldoen aan de behoeften van nieuwe categorieën van IoT (Internet of Things) en smart devices, waaronder fitness trackers, smartwatches, en dus ook systemen voor Mobile Access.

De mogelijkheid voor een langere leesafstand met BLE ten opzichte van traditionele RFID (Radio-Frequency Identification) of NFC (Near Field Communication) technologieën is te danken aan meerdere factoren. BLE-apparaten kunnen hun signaalsterkte (bekend als TX Power) aanpassen. Dit betekent dat de uitzendkracht kan worden verhoogd om een grotere afstand te overbruggen wanneer dat nodig is, binnen de beperkingen van het energieverbruik en regelgeving. BLE is ontworpen voor een laag energieverbruik, waardoor apparaten langer kunnen functioneren op batterijen of kleine energiebronnen. Dit maakt het mogelijk om BLE-apparaten te gebruiken in toepassingen waar continuïteit en bereik van belang zijn zonder de noodzaak voor regelmatige oplaadbeurten. BLE maakt slimme, contextgebonden connectiviteit mogelijk. Apparaten kunnen geprogrammeerd worden om alleen te reageren onder specifieke omstandigheden of configuraties, wat betekent dat de leesafstand flexibel kan worden aangepast op basis van de vereisten van een specifieke toepassing.

BLE werkt op de 2.4 GHz-band, die over het algemeen druk is met veel andere signalen. Echter, BLE gebruikt adaptieve frequentiesprongen om interferentie te minimaliseren, wat resulteert in stabielere verbindingen over langere afstanden in vergelijking met technologieën die op een enkele frequentie werken. Deze kenmerken maken BLE bijzonder geschikt voor Mobile Access systemen. BLE maakt mobile access systemen flexibeler en veiliger, doordat deuren of toegangspunten op afstand kunnen worden ontgrendeld zonder dat de gebruiker zijn mobiele apparaat uit zijn zak of tas hoeft te halen.

Wat is NFC?

Near Field Communication (NFC) is een set communicatieprotocollen die twee elektronische apparaten in staat stellen met elkaar te communiceren wanneer ze zich binnen ongeveer 4 centimeter van elkaar bevinden. Deze technologie wordt vaak ingezet voor contactloze betalingen, zoals Apple Pay en Google Wallet, maar ook voor Mobile Access in beveiligingssystemen.

NFC maakt snelle en eenvoudige interacties mogelijk. Voor Mobile Access betekent dit dat gebruikers hun apparaat eenvoudig dicht bij een lezer kunnen houden om toegang te verkrijgen, zonder door menu’s te hoeven navigeren of een app te openen. Communicatie via NFC is inherent veilig vanwege de korte communicatieafstand, wat het risico op onderschepping van signalen aanzienlijk vermindert. Bovendien ondersteunt NFC versleutelde gegevensoverdracht, wat een extra beveiligingslaag biedt voor gevoelige informatie.

Suprema Mobile Access

NFC is een wijdverbreide standaard die wordt ondersteund door een groot aantal apparaten en systemen, waardoor het een universele oplossing is voor Mobile Access. In een Mobile Access-scenario, waarbij de mobiele telefoon fungeert als de NFC-tag, vereist de communicatie geen energie van de tag kant. Dit betekent dat zelfs als een smartphone bijna leeg is, het nog steeds mogelijk is om een NFC-gebaseerd toegangssysteem te gebruiken.

NFC-transacties worden bijna onmiddellijk voltooid, wat bijdraagt aan een vlotte doorstroom bij toegangspunten. Dit is bijzonder voordelig in omgevingen waar snelheid en efficiëntie essentieel zijn, zoals bij openbaar vervoer of drukbezochte evenementen. De combinatie van gemak en veiligheid maakt NFC een aantrekkelijke technologie voor zowel gebruikers als beheerders van beveiligingssystemen.

Waarom wordt Mobile Access steeds populairder?

Mobile Access biedt aanzienlijke logistieke voordelen ten opzichte van traditionele fysieke passen. Deze voordelen spelen een cruciale rol in de operationele processen van bedrijven en organisaties, vooral in het beheer van toegangscontrolesystemen. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van Mobile Acess systemen:

 1. Directe distributie en inname van toegangspassen
  Met Mobile Access kunnen toegangsrechten onmiddellijk worden gedistribueerd of ingetrokken via een managementplatform. Dit elimineert de noodzaak voor fysieke interactie, zoals het overhandigen van een pas, en maakt snelle reacties op beveiligingsbehoeften mogelijk. Bijvoorbeeld, als een werknemer het bedrijf verlaat, kan hun toegang direct worden ingetrokken, waardoor de beveiliging wordt versterkt.
 2. Geen fysieke productie of distributie Nodig
  Traditionele systemen vereisen het aanmaken, printen, en persoonlijk distribueren van passen, wat zowel tijd- als kostenintensief is. Mobile Access elimineert deze behoefte, wat resulteert in directe kostenbesparingen op materialen en logistiek, en vermindert de administratieve last.
 3. Minder verlies en vervanging
  Fysieke passen gaan verloren of worden beschadigd, wat leidt tot herhaalde aanmaak- en vervangingskosten. Omdat mensen hun smartphones over het algemeen goed in de gaten houden en minder vaak verliezen, vermindert Mobile Access de frequentie en de daarmee gepaard gaande kosten van vervanging. Ook zorgen verloren passen minder snel voor beveiligingsproblemen.
 4. Eenvoudiger beheer
  Het beheren van virtuele toegangspassen en de bijbehorende toegangsrechten is veel eenvoudiger en flexibeler met Mobile Access. Beheerders kunnen gemakkelijk passen uitgeven en innemen via een software-interface, wat zorgt voor dynamisch toegangsbeheer dat zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften van een organisatie.
 5. Verbeterde gebruikerservaring
  Mobile Access biedt een naadloze gebruikerservaring, omdat gebruikers hun mobiele telefoon, een voorwerp dat ze altijd bij zich dragen, kunnen gebruiken voor toegang. Dit verbetert niet alleen de tevredenheid maar verhoogt ook de efficiëntie door de toegangstijd te verkorten.
 6. Duurzaamheid
  Door af te stappen van fysieke passen, dragen organisaties bij aan duurzaamheidsdoelstellingen door het verminderen van afval en het gebruik van plastic.
 7. Schaalbaarheid
  Mobile Access systemen zijn gemakkelijker schaalbaar dan fysieke pas systemen. Nieuwe gebruikers kunnen met enkele klikken worden toegevoegd, en de infrastructuur kan flexibel worden aangepast aan groeiende of veranderende bedrijfsbehoeften zonder de noodzaak voor fysieke uitbreidingen of aanpassingen.

Door deze voordelen is Mobile Access niet alleen een moderne oplossing voor toegangscontrole maar biedt het ook strategische voordelen op het gebied van beheer, veiligheid, en operationele efficiëntie voor organisaties van elke omvang.

Suprema Mobile Access

Suprema Mobile Access biedt een aantal voordelen ten opzichte van concurrerende systemen. Zo biedt Suprema de flexibiliteit om mobile access te combineren met andere identificatietechnologieën, zoals biometrische identificatie en conventionele pasjes. De meeste kaartlezers en biometrische apparaten van Suprema zijn voorbereid op het lezen van virtuele toegangspassen, Dit biedt organisaties de mogelijkheid om een op maat gemaakte toegangscontroleoplossing te implementeren die het beste past bij hun specifieke behoeften en beveiligingseisen.

Suprema Airfob Patch

Organisaties die nog geen gelegenheid zien om nieuwe kaartlezers te implementeren, kunnen de Airfob Patch van Suprema gebruiken: Een klein apparaat dat eenvoudig kan worden bevestigd aan bestaande RFID-kaartlezers. Deze kaartlezers worden op deze manier geschikt gemaakt voor het lezen van virtuele kaarten op een smartphone die onderdeel zijn van een Suprema Mobile Access systeem. Het aparaatje vertaalt BLE-signalen in RFID-signalen en maakt communicatie mogelijk tussen mobiele apparaten en RFID-kaartlezers (13,56 MHz smartcard readers).

Suprema Mobile Access verkort de uitgifteperiode van de kaart door u rechtstreeks via e-mail een downloadlink voor de app te sturen. Zodra de link is ontvangen, is het installeren van de app op de smartphone eenvoudig. Door uw eigen smartphone als toegangsbewijs te gebruiken, vermindert u het risico op verlies en ook reduceert u de onderhoudskosten die gepaard gaan met het kopen of vervangen van fysieke kaarten.

En goed om te weten: Elke organisatie kan zeer voordelig starten met Suprema Mobile Access: De eerste 50 virtuele passen kosten u niets!

Het Mobile Access platform van Suprema is gebaseerd op een ISO 27001-gecertificeerd systeem. Een slimme, efficiënte, veilige én milieuvriendelijke oplossing!

Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , .