De toekomst van gebouwautomatisering

Slimmere gebouwen met cloud computing

In de nabije toekomst zullen systemen voor gebouwautomatisering steeds beter in staat zijn om oplossingen te bieden voor de moderne uitdagingen van gebouwbeheer. Er zijn steeds meer vernieuwende diensten in aantocht die gebruik maken van de superieure opslagcapaciteit en rekenkracht van de cloud.

Een revolutie in gebouwautomatisering

De sector van gebouwautomatisering ondergaat een interessante transformatie. In veel opzichten is het nog steeds een traditionele industrie, maar wel een die enorm kan profiteren van digitalisering en technologische ontwikkelingen. Als industrie is het een van de meest voor de hand liggende praktische toepassingen van Internet of Things (IoT), waarbij apparaten verbinding maken met het internet en onderling netwerken.

De meest concrete veranderingen vinden plaats in de centrale units en controllers voor gebouwautomatisering. In de toekomst kunnen ze worden besteld bij de fabriek, vooraf geïnstalleerd in de cloud en beginnen te communiceren met de cloud zodra ze in het veld worden aangesloten op het netwerk. We spreken nu over IoT-apparaten in plaats van industriële computers.

Voor eigenaars van gebouwen leidt de verandering tot veel betere service. Gebouwautomatiseringssystemen kunnen upgrades efficiënt via het netwerk uitvoeren, waardoor hun levenscyclus beter wordt beheerd. De gegevens en programmeringslogica die door het systeem worden gegenereerd kunnen worden gedupliceerd in de cloud, waardoor het belang en risico van fysieke apparaten afneemt.

Diensten worden belangrijker

Naarmate IoT en cloud computing zich verder ontwikkelen, kopen klanten naar verwachting steeds meer van hun gebouwautomatiseringsactiviteiten als diensten in de cloud en stappen ze geleidelijk af van in-house hardware- en softwareaankopen. SaaS-diensten (Application Rental Services) vervangen omslachtige IT-investeringen. Het succes van het Fidelix cloud computing platform in de afgelopen jaren is een praktisch voorbeeld van de voortdurende transformatie.

Toekomstige gebouwautomatisering is in dit opzicht vergelijkbaar met een smart tv, die de consument niet alleen een apparaat biedt, maar ook een reeks diensten die online kunnen worden aangeschaft om de gebruikerservaring en functies van het apparaat bijna oneindig uit te breiden. En het apparaat zelf blijft niet hetzelfde als op het moment van aankoop, dankzij updates die op afstand worden gedownload.

Natuurlijk is slimme automatisering niet voor iedereen weggelegd. Sommige kritieke infrastructuren en gebouwen kunnen eenvoudigweg niet op de cloud worden aangesloten en het aantal van dergelijke locaties zou in de toekomst wel eens kunnen toenemen door de wereldwijde instabiliteit van vandaag. De markt zal waarschijnlijk polariseren, waarbij sommige panden zeer sterk vertrouwen op de cloud en de voordelen daarvan, en andere helemaal niet aangesloten zijn. Het Fidelix-systeem zal daarom in de toekomst geschikt moeten zijn voor beide toepassingen.

Nieuwe kansen voor innovatieve bedrijven

Een bekend gegeven is dat gebouwen 40% van de energie verbruiken. Er ligt dus ook een belangrijke kans om het monidale maatschappelijke energieverbruik te verminderen. Dit vormt wellicht voor veel bedrijven een stimulans om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de superieure opslagcapaciteit en rekenkracht van de cloud gebruiken.

De ontwikkeling van data- en interfacediensten voor gebouwautomatisering belooft nieuwe inzichten en mogelijkheden te bieden. Deze zullen in het ideale geval het resultaat zijn van samenwerking tussen verschillende spelers uit de branche, waarbij verschillende perspectieven worden gecombineerd. Er is bijvoorbeeld al een versnelling te zien in de opkomst van spelers die optimalisatieoplossingen voor gebouwautomatisering aanbieden, waarbij hun kerncompetenties niet gebouwbeheersystemen maar cloudtechnologieën, nieuwe programmeertalen en kunstmatige intelligentie zijn.

De visie van Fidelix is om een open systeem te bieden voor de integratie van de beste oplossingen om het comfort en de energie-efficiëntie van de gebruikers van gebouwen te garanderen. Naast onze eigen serviceontwikkeling werken we samen met bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteitsproductie en -verbruik in evenwicht brengen door middel van zogenaamde ‘demand response’. Onze eigen EcoSmart optimalisatieoplossing is een goed voorbeeld van hoe cloudtechnologieën kunnen worden gebruikt om het energieverbruik van stadsverwarming op een beproefde manier te verminderen.

In de toekomst zal AI waarschijnlijk ook worden ingezet om meer te leren over de toestand en het gebruik van gebouwen. Commercieel gezien staat AI nog in de kinderschoenen, maar het heeft een enorm potentieel en in de toekomst kan het wellicht een hele reeks aan problemen oplossen door middel van moderne gebouwautomatisering.

In de komende tien jaar zal de industrie zich zeker veel sneller ontwikkelen dan in de voorgaande tien jaar. Hoewel er nog veel onbekendheden en onzekerheden aan deze verandering verbonden zijn, zijn de kansen voor gebouwen, hun gebruikers en het milieu vele malen groter dan de bedreigingen. Daarom is het voor mij van groot belang om deel uit te maken van deze verandering.

Juha Ilvespalo
Product Lead – Fidelix


Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , .