Winkelcentrum Kaari Fidelix

Energiebesparing met Fidelix Gebouwautomatisering bij Winkelcentrum Kaari

Moderne gebouwautomatisering maakt efficiënte energieoplossingen mogelijk

Winkelcentrum Kaari in Helsinki (Finland) heeft recent zijn volledige gebouwautomatiseringssysteem vervangen om het energieverbruik te verminderen. De moderne technologie zal naar verwachting aanzienlijke besparingen opleveren voor het 46.000 vierkante meter grote gebouw.

Het vorige gebouwautomatiseringssysteem in winkelcentrum Kaari in Helsinki werd tussen 2009 en 2013 in drie fasen opgebouwd en geïmplementeerd. De technologie van toen werd echter niet langer in staat geacht om aan de moderne behoeften van de gebouwbeheerders te voldoen.

“We werken actief aan het verbeteren van onze energie-efficiëntie. De mogelijkheid om onze verschillende technische systemen goed aan te sturen is cruciaal voor ons succes. In ons oude systeem stond de ventilatieregeling bijvoorbeeld op het niveau “aan” of “uit”, hetgeen echt niet meer van deze tijd is,” zegt Pekka Halimaa, de beheerder van het gebouw.

Andere aspecten uit het oorspronkelijke ontwerp werden ook als achterhaald ervaren. In verschillende subsystemen was bijvoorbeeld het beheer van verwarming en koeling bijvoorbeeld volledig van elkaar gescheiden, waardoor het onmogelijk was om de omstandigheden optimaal en tegelijkertijd zo energiezuinig mogelijk te maken.

Systemen om energie te besparen

Nieuwe oplossingen voor energie-efficiëntie vereisen ook slimme en moderne gebouwautomatisering. Naast goede opties voor regeling, hebben moderne energiesystemen ook adequate en actuele gegevens uit de gebouwautomatisering nodig om effectief te kunnen werken.

Met de volledige renovatie van de gebouwautomatisering in winkelcentrum Kaare, wilde het management ervoor zorgen dat alle toekomstige energiebesparende oplossingen zo breed mogelijk beschikbaar zijn.

Kaare heeft al een eigen zonne-energiecentrale en werkt momenteel aan een geothermisch systeem. Renean’s Jii Van, die optrad als projectmanager en adviseur voor de renovatie, zegt dat er meer op komst is.

“Onze volgende stap is het bouwen van ons eigen energie-recyclingsysteem, waarin alle hernieuwbare verwarmingsoplossingen worden geïntegreerd. In de toekomst zullen we bijvoorbeeld warmte kunnen opslaan en gebruiken als de energieprijzen hoog zijn. Om dit allemaal te kunnen doen, hadden we een slim gebouwautomatiseringssysteem nodig,” zegt Van.

De keuze viel daarbij op Fidelix. Opmerkelijk is dat Fidelix in staat is gebleken de renovatie uit te voeren, zonder dat de bedrijfsvoering werd verstoord.

Anders dan anders

Het gebouwautomatiseringssysteem van het Winkelcentrum Kaare is anders dan het gebruikelijke systemen: Ook brandmelders en het rookafvoersysteem van het winkelcentrum zijn ook in het systeem als geheel geïntegreerd. Volgens Halimaa was het dan ook belangrijk om een technologiepartner te vinden met een gebouwautomatiseringssysteem dat daadwerkelijk betrouwbaar kon samenwerken met het rookafvoersysteem. Het systeem van Fidelix bleek het beste te voldoen aan deze eis.

“We proberen altijd om zelfs grote renovaties uit te voeren zonder het dagelijkse leven van de gebruikers van het gebouw te verstoren. Dit is gelukt bij zowel de renovatie van het GBS-systeem van Kaari als het rookafvoersysteem, ook al is het gebouw 24/7 open. Renovaties van dit soort grote gebouwen, waarbij veel eisen worden gesteld aan de mogelijkheden van het GBS-systeem, zijn precies het soort projecten waarbij we op ons best zijn,” zegt Onni Sorsa, manager bij Fidelix.

Het gehele systeem voor rookafzuiging in het gebouw werd uiteindelijk binnen vier dagen vervangen en getest. Uiteraard werd het de leverancier van de rookafzuiginstallatie betrokken bij de vervanging gedurende de gehele voorbereidering en looptijd.

“We namen tijdig contact op met de servicedienst van het rookafzuigsysteem en vroegen hen ons te helpen het systeem te testen. Tegelijkertijd leerde de systeembeheerder bij de klant te werken met het nieuwe automatiseringssysteem, wat hielp om de uitvaltijd zo kort mogelijk te houden,” zegt Antti Niiranen, projectmanager bij Fidelix, die het project leidde.

het Winkelcentrum Kaare is tevreden over de implementatie en de samenwerking met Fidelix. Het project gaat meteen verder met het energie-recyclingsysteem.

“We zijn nu in staat om onze activiteiten steeds energie-efficiënter te maken. Voortdurende verbetering is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de huurders, want lage bedrijfskosten betekenen ook lage huren,” zegt Halimaa.

Deze referentie is afkomstig van de website van Fidelix.

Meer weten over Fidelix? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , , .