Cosafe: Iedereen veilig?

Cosafe: Voor de veiligheid van elke medewerker

Cosafe is een combinatie van de woorden ‘connected’ en ‘safety’. Het idee achter de oplossing is dat als medewerkers optimaal met elkaar verbonden, oftewel in contact staan, dat het dan ook eenvoudiger wordt om de veiligheid van alle medewerkers, contractors en bezoekers te garanderen. Vooral in omgevingen die grootschalig en complex zijn, waar veel mensen werken en waar met zware machines of gevaarlijke stoffen gewerkt wordt is het soms lastig om die verbinding tussen mensen voor elkaar te krijgen.

Industriële sites en veiligheid

In complexe productieomgevingen spelen safety managers een cruciale rol in het balanceren tussen efficiëntie en veiligheid. Denk aan sectoren zoals de petrochemische industrie, zware industrie of energieproductie, waar het werken met gevaarlijke stoffen of zware machinerie aan de orde van de dag is. Binnen deze context zijn de uitdagingen voor safety managers veelvoudig en variëren van het inschatten van risico’s tot het naleven van een zich steeds ontwikkelende set van veiligheidsnormen en regelgeving.

Wat het werk nog gecompliceerder maakt, is de diversiteit en schaal van het personeel dat ze moeten managen. Vaak werken er honderden, zo niet duizenden, medewerkers in wisselende ploegen en op meerdere locaties binnen hetzelfde bedrijf. Dit vereist niet alleen een goed gecoördineerde aanpak voor veiligheidstrainingen en -protocollen, maar ook voor de snelheid van respons in geval van noodgevallen.

Als het op snelheid van respons aankomt, zijn de uitdagingen van de safety manager bijzonder uitgesproken. In een omgeving waar elke seconde telt, zoals bij een chemisch lek of een machinestoring, is het van cruciaal belang dat de safety manager in staat is om direct alle relevante partijen in te lichten en een gecoördineerd actieplan in gang te zetten. Dat gaat verder dan een simpele melding; het betekent ook het snel kunnen beoordelen van de status en veiligheid van iedere betrokken medewerker.

Bij een calamiteit is het dus niet alleen belangrijk om snel een alarm te genereren, maar ook om met dezelfde snelheid te verifiëren dat iedereen veilig is. Dit is vooral kritiek in omgevingen waar het personeel verdeeld is over meerdere locaties of zelfs meerdere verdiepingen van eenzelfde gebouw. Het traditionele rollenspel of handmatige check-ins zijn dan vaak te traag en onbetrouwbaar, waardoor de behoefte aan meer geavanceerde, gedigitaliseerde oplossingen des te belangrijker wordt.

Effectief reageren

Cosafe is een veelzijdige tool die u in staat stelt om effectief te reageren in verschillende situaties, variërend van noodgevallen tot dagelijkse incidenten. Het is een cloud-gebaseerde service, gehost in een goed beveiligd, redundant datacenter in Zweden, dat een laag van zekerheid toevoegt doordat het beschikbaar blijft zelfs als uw eigen systemen gecompromitteerd zijn.

De applicatie is ontworpen met gebruiksgemak in gedachten en biedt een intuïtieve gebruikersinterface met een scala aan functies. Met Cosafe kunt u met één druk op de knop direct een vooraf ingestelde groep mensen alarmeren. Deze functie is niet alleen cruciaal voor grote calamiteiten maar is ook bijzonder handig voor kleinschaligere incidenten die snelle actie vereisen. Een andere praktische optie is het oproep-alarm, waarmee u een dringend bericht kunt sturen naar alle betrokken teamleden. Deze functie stelt u in staat om snel een fysieke of online vergadering te organiseren, zodat u adequaat kunt reageren op elke situatie die zich voordoet.

Met de app kunt u ook eenvoudig documenten en checklists beheren, waardoor u snel toegang heeft tot belangrijke procedures en veiligheidsprotocollen. Zo wordt Cosafe een verlengstuk van uw dagelijkse operationele behoeften en niet alleen een noodoplossing. Door deze veelzijdigheid is Cosafe een waardevolle aanvulling voor veiligheidsmanagers, operationeel leiders en iedere professional die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de veiligheid binnen een organisatie.

Is iedereen in veiligheid?

De “I am OK” en CEC (Cosafe External Communication) opties verdienen speciale aandacht, gezien hun cruciale rol in situaties die snelle en heldere communicatie vereisen. De “I am OK” functie is een krachtig middel voor safety managers om met één druk op de knop de status van een hele groep medewerkers te verifiëren. Vooral in complexe productieomgevingen, waar werknemers verspreid kunnen zijn over verschillende locaties, biedt deze functie een snelle en efficiënte manier om te controleren of iedereen veilig is. Het scheelt cruciale minuten in een situatie waarin elke seconde telt en stelt de safety manager in staat om zich te concentreren op het beheersen van de crisis zelf, in plaats van tijd te verliezen aan het manueel checken van de veiligheid van elk individu.

De CEC-optie breidt deze functionaliteit verder uit door mensen te bereiken die de Cosafe-app niet hebben geïnstalleerd. Met CEC kunt u belangrijke meldingen sturen via e-mail, SMS of zelfs een spraakbericht. Daarnaast kan er om een ontvangstbevestiging worden gevraagd, zodat u zeker weet dat de boodschap is aangekomen en begrepen. Dit is bijzonder nuttig voor het bereiken van medewerkers, bezoekers en externe medewerkers die de app niet gebruiken. Maar het kan ook handig zijn bij het inschakelen van externe partijen, zoals hulpdiensten of leveranciers, die mogelijk niet dezelfde software gebruiken maar wel een rol spelen in uw veiligheidsprotocol. Hierdoor vormt Cosafe een geïntegreerd en omvattend communicatieplatform dat verder gaat dan de grenzen van uw eigen organisatie.

Boek een demo
Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , , , , .