Safeture Travel Risk Management

Safeture Publiceert Risicokaart 2025

Wereldwijde gevaren nemen toe, maar sommige landen worden veiliger voor reizigers

Het Zweedse bedrijf Safeture, specialist in o.a. travel risk management, brengt jaarlijks een risicokaart uit waarop grafisch wordt weergegeven wat de status is in landen en regio’s voor wat betreft veiligheid. Voor 2025 beschrijft het bedrijf het volgende beeld: Over het algemeen is de veiligheidssituatie in 77 landen verslechterd. Dit is vooral hevig in regio’s zoals het Midden-Oosten, waar Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza, Libanon en Iran tot de gebieden behoren die als extreem gevaarlijk zijn gecategoriseerd. Een ander land waar de veiligheidssituatie dramatisch verslechterde gedurende het jaar is Nieuw-Caledonië.

Maar niet alleen daar moeten reizigers voorzichtig zijn: Burkina Faso, Libië en Myanmar staan nu ook op de lijst van gevaarlijkste landen. Somalië, Syrië, Soedan, Jemen en, last but not least, Oekraïne worden al enkele jaren beschouwd als risicogebieden.

“Oorlogen, politieke instabiliteit en de gevolgen van klimaatverandering hebben wereldwijd diepe sporen achtergelaten”, zegt Martin Wijlens, Hoofd Partner Management van Safeture.

Europa vertoont tekenen van instabiliteit

Europa werd van oudsher beschouwd als een stabiele regio, maar heeft nu te maken met toenemende risico’s. Landen als Frankrijk, Spanje, Zweden en Oekraïne vertonen tekenen van instabiliteit. Landen als Frankrijk, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn verschoven naar de categorie ‘gematigd risico’, terwijl Italië, Nederland en Polen ook verhoogde risico’s laten zien. Belangrijke factoren zijn: toenemende politieke onrust, publieke demonstraties en milieuproblemen zoals stormen en overstromingen.

Enkele lichtpuntjes

Toch is er ook goed nieuws! In veel Europese landen worden de risico’s om te reizen nog steeds als extreem laag geclassificeerd. Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, België, Finland, IJsland en Noorwegen staan bovenaan de lijst van bijzonder veilige landen om naartoe te reizen.

Buiten Europa worden Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Japan beschouwd als de perfecte bestemmingen voor een zorgeloze en ontspannen reis. Het afgelopen jaar is de veiligheidssituatie in sommige gebieden ook verbeterd. Argentinië, Armenië, Bosnië-Herzegovina, China, Marokko en Cuba hebben allemaal het op één na laagste risiconiveau bereikt, “Matig”.

Als je een reis naar een grote stad plant, worden sommige steden als bijzonder geschikt beschouwd: Bern is de veiligste stad ter wereld, gevolgd door Doha, Melbourne, Montreal, Muscat, Ottawa en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul (kaart is van voor huidige politieke onrust).

Malediven: Populair paradijs met toenemende risico’s

Er is momenteel een merkbare verandering gaande op de Malediven. De populaire luxe vakantiebestemming, die onlangs nog als zeer veilig werd beoordeeld, staat nu op de Risicokaart 2025 geclassificeerd als een ‘gemiddeld risico’. De reden is de toenemende politieke instabiliteit in het land, gecombineerd met een toename van sociale spanningen en religieus extremisme. Ook de toenemende gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en kusterosie, verergeren de situatie.

Gezondheidsrisico’s: Waar medische zorg schaars is

Reizigers moeten zich niet alleen laten informeren over veiligheidsrisico’s, maar ook over de plaatselijke medische zorg. De gezondheidsinfrastructuur is bijzonder slecht in landen als Afghanistan, Bangladesh, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Haïti, Myanmar, Zuid-Soedan, Soedan, Venezuela en Jemen. De medische voorzieningen zijn hier ontoereikend en de toegang tot basismedicijnen en spoedeisende hulp is ernstig beperkt. Ziekten die in andere delen van de wereld gemakkelijk te behandelen zijn, kunnen hier een reële bedreiging vormen.

De Wereldrisicokaart is ontwikkeld door Safeture, een toonaangevend technisch platform voor Duty of Care, en de security analisten van Riskline, die reisrisico’s wereldwijd analyseren en in kaart brengen. De kaart is onderverdeeld in vijf risico niveaus: laag risico, middelhoog risico, hoog risico en extreem risico. Het risiconiveau wordt bepaald door verschillende factoren zoals veiligheid, criminaliteit, gezondheids- en milieurisico’s en medische zorg.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van Safeture? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst in Berichten en getagd met , , .