Data uit GBS is goud waard

Data uit uw gebouwbeheersysteem is goud waard

Data wordt beschouwd als de meest waardevolle hulpbron van de wereld, een status die olie voorheen had. Dit inzicht, tegenwoordig breed gedeeld, komt oorspronkelijk uit het tijdschrift The Economist uit 2017. Naarmate de tijd vordert, kan de data uit gebouwautomatiseringssystemen essentieel worden om de hedendaagse energie-uitdagingen aan te gaan. Dit komt doordat strengere wetgeving de gehele energiesector dwingt om slimmer te functioneren. Hiervoor zijn technologieën zoals slimme meters, geavanceerde batterijoplossingen en op afstand bedienbare apparaten noodzakelijk. Deze stellen zowel bedrijven als huishoudens in staat hun energieverbruik te optimaliseren en helpen energiebedrijven het elektriciteitsnet in balans te houden.

Gebouwautomatisering speelt hierin een cruciale rol door in real-time data te genereren en door te geven over het energieverbruik en de omstandigheden van een gebouw, gebaseerd op actuele data. Dit systeem stuurt niet alleen data naar systemen die het energieverbruik regelen, maar fungeert ook als een interface om controlecommando’s naar het gebouw te sturen voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie.

Datagestuurde Diensten

De grootste waarde van deze data komt van diensten die directe kostenbesparingen opleveren voor vastgoedeigenaren en de waarde van vastgoed verhogen door verbeteringen zoals hogere milieukwalificaties. Deze diensten leren van het gedrag van gebouwen en kunnen autonoom de verwarming, koeling en ventilatie reguleren. Ze verbeteren hun prestaties naarmate ze toegang hebben tot betere data. Met onze EcoSmart-dienst, die gebruikmaakt van machine learning, hebben vastgoedeigenaren tot 20% kunnen besparen op verwarmingskosten. Bovendien stelt de cloudintegratie van Fidelix-automatisering vastgoedeigenaren in staat om te koppelen met optimalisatieproducten van diverse aanbieders.

Fidelix Controller

Een andere belangrijke toepassing van data is de analyse om storingen in apparatuur en systemen vroegtijdig te detecteren voordat deze aanzienlijke kosten of milieuschade veroorzaken. De ontwikkeling van deze analytische methoden zal in de toekomst alleen maar versnellen, gedreven door kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde technologieën.

Intelligent Energiesysteem in de Cloud

De meest effectieve manier om de data van gebouwautomatisering te benutten is via een cloudplatform, ontworpen om grote hoeveelheden data te beheren en te distribueren. Voor vastgoedeigenaren betekent dit dat hun gebouwautomatiseringssystemen steeds vaker gekoppeld zullen zijn aan externe systemen via cloud computing. Dit biedt een centraal datawarehouse waarop data-afhankelijke diensten flexibel kunnen aansluiten, waardoor het risico van overmatige afhankelijkheid van specifieke leveranciers wordt verminderd. Zonder cloudtechnologie zou de verborgen waarde van deze data niet volledig benut kunnen worden.

Samengevat bouwt de toekomst van ons energiesysteem op cloudtechnologieën en wordt er hard gewerkt aan een energie-efficiëntere toekomst. We zijn momenteel bezig met het opnieuw opbouwen van onze cloudomgeving om het eenvoudiger te maken om meetgegevens van gebouwautomatisering en besturingsfuncties te gebruiken voor slimme energieoplossingen. Gebouwautomatisering genereert een aanzienlijke hoeveelheid data over het energiegebruik en de energievraag van gebouwen, die het energiesysteem kunnen helpen om adaptiever en flexibeler te worden. Dit helpt zowel de eigenaren van gebouwen als de samenleving om de belangrijkste uitdagingen van de energietransitie aan te gaan.”

Juha Ilvespalo
Productleider Fidelix Technology

Geplaatst in Berichten en getagd met , , , , .